Maatalouden rakennemuutos on saanut aikaan merkittäviä muutoksia toimialalla. Maatilojen yritysmäistyminen on ajanut monet maatilayrittäjät harkitsemaan siirtymistä perinteisestä toiminimestä osakeyhtiömuotoon.
Hanke
Osakeyhtiömuotoisen toiminnan hallinnassa ja johtamisessa on omat haasteensa. Osakeyhtiön menestys edellyttää tuloksellista liiketoimintaa, ja tämä saavutetaan ainoastaan, kun talouden hallinta on kunnossa. Osakeyhtiön pyörittäminen ja sen kehittäminen vaativat ymmärrystä liiketaloudesta sekä kykyä suunnitella ja ennakoida tulevaa. Osakeyhtiömuotoinen maatila on liiketoimintaa, ja sen menestyminen riippuu pitkälti taloudellisesta suoriutumisesta.
Kenelle?
Tähän haasteeseen vastatakseen Maatilasta osakeyhtiö -hankkeessa tarjotaan kattavaa koulutusta, tietoa ja käytännön työkaluja, niin osakeyhtiön alkuvaiheessa oleville maatalousyrittäjille kuin niille, jotka harkitsevat siirtymistä osakeyhtiömuotoon. Koulutuksen tavoitteena on varustaa osallistujat tarvittavalla osaamisella sujuvaan ja tehokkaaseen osakeyhtiömuotoisen maatilan hallintaan ja johtamiseen. Koulutusohjelma kattaa monipuolisesti talouden hallinnan, suunnittelun ja kokonaisvaltaisen ymmärryksen osakeyhtiömuodon vaikutuksista.
Vertaisoppimisen merkitys
Hankkeessa painotetaan myös vertaisoppimisen merkitystä. Lisäksi hankkeessa tuodaan esiin vertailukohtia muiden toimialojen osakeyhtiöistä, jotta osallistujat voivat hyödyntää monialaista näkökulmaa liiketoiminnassaan. Tämä laajentaa osallistujien näkökulmaa ja auttaa soveltamaan oppimaansa maatilayritysten kontekstiin.
Hankkeen tavoitteet
Hanke vastaa ajankohtaiseen ja tärkeään tarpeeseen tarjota maatilayrittäjille ja heidän sidosryhmilleen tarvittavaa osaamista ja tukea osakeyhtiön talouden hallintaan ja suunnitteluun. Hankkeen tavoitteena on edistää osakeyhtiömuotoisten maatilayritysten menestystä ja kestävää liiketoimintaa nykypäivän vaativassa maatalousympäristössä.
Maatilasta osakeyhtiö -hanke toteutetaan Pohjois-Savon Ely-keskuksen alueella, noin kahden vuoden toiminta-ajalla.
Lisätietoja hankkeesta:
Katariina Kalliokoski, yritystoiminnan kouluttaja
puh. 040 809 9383
katariina.kalliokoski@syo.fi